2021-11-16 15:52:46• hírek • Bede Emőke

Tavasszal kezdődhet a régi központ felújítása - VIDEÓ

Szatmárnémeti Helyi Tanácsa keddi, rendkívüli ülésén vitatta meg és hagyta jóvá a város régi központjának felújításához szükséges zonális városrendezési tervet, ám az ülés előtt Kereskényi Gábor polgármester egy sajtótájékoztató keretében ismertette az ezzel kapcsolatos tudnivalókat, illetve cáfolta mindazokat a pletykákat, melyek a tervezett munkálatok kapcsán szárnyra keltek.

A városvezető hangsúlyozta, hogy a pletykákkal ellentétben a Vasile Lucaciut ábrázoló szobor nem lesz elköltöztetve, de még csak a talapzatról sem emelik le, és nem tűnnek el a jellegzetes, sárga keramitkockák sem, melyeket Szatmárnémetiben mindenki csak macskakőként ismer, illetve megmarad a Domokos Lehel szobrász által megalkotott szökőkút is.


A történelmi városközpont megújulásával ugyanakkor együtt jár majd a park körüli körforgalom lezárása is. „Az első időszak, míg a lakosság meg nem barátkozik az új helyzettel, minden bizonnyal torlódásokkal fog járni, de épp ezért ragaszkodtunk a szatmári körgyűrű, a Strand utcai, Szamoson átívelő híd, valamint az emeletes parkolók megvalósításához is” – fejtette ki a Kereskényi. Hozzátette, tisztában van vele, hogy a munkálatok ideiglenes fennakadásokat fognak okozni, viszont a városvezetésnek és a Helyi Tanácsnak még akkor is meg kell lépnie ezt, ha ideig-óráig a lakosság céltáblájának közepére kerülnek.


Kereskényi a 4 millió eurós beruházás kapcsán azt is elmondta, hogy a centrum korszerűsítésére kiírt közbeszerzési eljárás a tervezést és kivitelezést is magába foglalja. Ennek megfelelően decemberben kezdődhet a kb. négy hónapig tartó tervezési folyamat, majd legkésőbb május-június táján kezdetét veheti maga a kivitelezés is. A régi központ tehát már kora nyáron munkaterületté válhat, mely forgalmi változásokat és -korlátozásokat hoz magával. Ami a kivitelezési időt illeti, az elöljáró tájékoztatása szerint a munkálatoknak legkésőbb 2023 decemberéig be kell fejeződniük.
 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: